Vil du bli bedre på knivsliping? Hvis det er noen som vet hvordan man sliper med bryne, er det profesjonell kokk Øyvind Bøe Dalelv. Her lærer han deg sine beste slipetips!
Selv den skarpeste kniven i skuffen trenger hjelp. Vanligvis er noen strøk over en slipestav eller en knivsliper nok til at kniven blir skarp igjen. Men hvis kniven har blitt virkelig sløv, har fått et hakk i eggen eller knekt tuppen? Ja, da kommer slipesteinene inn i bildet.
Se videoen eller følg trinnene nedenfor for å lære hvordan du sliper kniven med slipestein.
ULIKE SLIPESTEINER
MinoSharp har slipesteiner i ulike kornstørrelser, fra #220 til #8000. Jo lavere tall, jo grovere stein og jo mer stål fjernes under sliping. Velg en slipestein med en grov side og en middels grov side når du skal slipe kniv.
LEGG I VANNBAD
Legg steinen i vann før du begynner å slipe. Grove og middels grove steiner må ligge i vannbad i ca. 15–20 minutter før bruk.
RETT VINKEL
Det er viktig å holde kniven i rett vinkel når du sliper. Global og andre japanske kniver har en vinkel på mellom 10 og 15 grader. Den enkleste måten å finne vinkelen på er å legge tommelen på knivryggen og deretter lene kanten og tommelen mot staven. Husk at støtten skal sitte parallelt med kanten, ikke direkte mot knivryggen.
GROV STEIN
Når du har funnet riktig slipevinkel, tar du et fast grep om kniven og setter to fingre foran på knivbladet. Dra kniven frem og tilbake over steinen mens du trykker lett med fingrene på bladet. Sørg for at hele kanten kommer i kontakt med steinen når du sliper.
FUKT MED VANN
Hold steinen jevnt fuktig ved og dryppe litt vann på den. Ikke skyll av skummet som dannes. Det hjelper på slipingen.
RÅEGG
Etter en stund vil kanten på knivbladet heve seg og danne en egg, en såkalt råegg. Når du kjenner råeggen langs hele bladet, er siden ferdigslipt. Snu kniven og slip den andre siden.
MIDDELS GROV STEIN
Når du har slipt fram råeggen på begge sider, er det på tide å bytte til den middels grove steinen. Gjenta samme teknikk, men med litt mindre press på bladet. Slip bladet til du får en fin overflate og ingen råegg gjenstår. Da er kniven helt slipt. Ønsker du å polere kanten ytterligere kan du avslutte med en fin stein.
Vil du vite mer om kokkekniven? Øyvind Bøe Dalelv, en av Norges beste kokker, viser deg hvordan du bruker kniven riktig og går gjennom hvilke ingredienser den passer for.
Det ser ut til at du bruker en gammel nettleser, vær oppdatert til en nyere versjon for å få den beste opplevelsen fra nettstedet vårt. Vi anbefaler Google Chrome-nettleseren
Last ned Google Chrome
Cookies på siden
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (informasjonskapsler) for statistikk, tilpasset innhold og annonser.
Du kan alltid slette lagrede informasjonskapsler gjennom de avanserte innstillingene i nettleseren din.