Porchetta

Publisert av: Hanna Høiness, 19.12.2024

Ribbe på italiensk vis! En festrett som passer like godt til julemiddagen – som til en italiensk aften med venner.

Porchetta er en italiensk klassiker som med fordel kan lages av svinebryst. Du fordeler hvitløk og urter over kjøttet, ruller det sammen til en rull og baker det i ovnen på lav temperatur over lang tid. Denne oppskriften er en smakfull julevariant med salat, rødkål og julesaus – og perfekt som pålegg i dagene som følger.

Vel bekomme!

INGREDIENSER

Porchetta
(8 porsjoner)
3 kg svineribbe uten ben med svor (mellomstykket)
30 g salt
Olivenolje
Sort pepper, nykvernet

Marinade
3 økologiske lime
2 økologiske appelsiner
150 g rosmarin
172 g timian
50 g løpstikke
1 fedd hvitløk
50 g syltet ingefær
65 g gressløk
Salt
Sort pepper, nykvernet
1 bomullssnor

Tilbehør
Radicchio-salat
Rødkål
Julesaus

...

SLIK GJØR du

Start med å skjære kjøttet, så det blir en kvadratisk form. Legg kjøttsiden ned – og skjær langs svoren og kjøttet cirka fire fingre inn mellom svor og kjøtt. Gjør det samme på den motsatte siden av ribben. På denne måten vil svoren overlappe og være hele veien rundt steken når du ruller kjøttet. Når du er ferdig med å forberede kjøttet, skal du salte steken på begge sider og la den stå i kjøleskapet i minst 4 timer. Gjerne til dagen etter.

Skyll og tørk urtene, deretter hakker du dem veldig fint. Riv skallet av appelsinene og sitronene fint med en microplane. Press ut saften og hell alt sammen i en bolle. Hakke den syltede ingefæren i små terninger og tilsett ingefær-laken samt ingefærbitene i marinaden. Krydre med salt og pepper.

Smør kjøttsiden med marinaden og masse nykvernet pepper. Rull nå kjøttet stramt opp og bind steken med kraftig kjøkkenhyse. Gni deretter fint salt inn i svoren.

Legg steken i en langpanne, og sett den i en forvarmet ovn på 180 grader i to timer. Kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 54 grader når det tas ut av ovnen. La porchettan hvile i 15 minutter før du skjærer den opp.

RELATERTE produkter