Langkokt høyrygg, tortilla, chilisaus og koriander – Birria tacos er så godt at den vil bli den nye fredagstaco´n. Prøv oppskriften, og finn ut selv!
Birria eller Birria de Res, er en meksikansk chiligryte som tradisjonelt lages med geitekjøtt. Denne smakfulle taco-versjonen er laget av oksekjøtt og serveres i ostefylte tortillaer sammen med sausen fra gryten.
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
Birria tacos
1 kg storfekjøtt (helst høyrygg)
1 sølvløk
6 fedd hvitløk
6 guajillo chili
10 arbol chili
2 ts paprikapulver
1 ts oregano
1 ts spisskummen, malt
0,5 ts kryddernellik, malt
Salt og pepper
1 kanelstang
3 laurbærblad
30 små maistortillas
2 pakker mozzarella, revet
Til servering
1 potte koriander, hakket
1 sølvløk, hakket
2 lime, i båter
SLIK GÅR DU FREM
Chiligryte
Skrell og skjær sølvløken med en liten grønnsakskniv. Skrell hvitløken. Rens chilien. Hvis du vil ha en mildere gryte, bør du skrape ut frøene.
Legg løken og den tørkede chilien i en kasserolle. Tilsett vann og la det koke i minst 15 minutter.
Ta av kasserollen. Sil bort væsken, men ta vare på ca. 2 dl som du heller i en mikser.
Tilsett chilien og løken i mikseren, sammen med paprikapulver, oregano, spisskummen og kryddernellik, salt og pepper. Miks til den blir en glatt marinade.
Kutt kjøttet i store terninger. Legg det i en gryte. Tilsett marinaden og fyll på med vann til kjøttet er dekket. Tilsett så laurbærblader og kanelstang. Kok på lav varme under lokk i ca. 4-6 timer.
Trekk kjøttet fra hverandre og la det koke i en time til.
Sett gryten til side. Fjern laurbærblader og kanelstang.
Tacos
Varm en non-stick stekepanne til medium varme. Dypp en tortilla i chiligryten og rist av overflødig væske. Legg tortillaen i den varme stekepannen og dryss over ost, ca. 1-2 ts. Dypp enda en tortilla i gryten, rist av og legg den på, over osten.
Stek tortillaen til den er gyllenbrun, ca. 30 sekunder. Vend og stek ytterligere 30 sekunder, til osten har smeltet. Gjør det samme med resten av tortillaene og osten.
Fyll alle tortillaene med kjøtt fra gryten og topp med hakket løk og koriander.
Hell sausen som blir til overs, over i en bolle. Server tacos sammen med saus og limebåter.