Funksjon møter filosofi – Komin Yamada er mannen som med sin unike følelse for design setter Global på verdenskartet.
Siden den første Global-kniven så dagens lys i 1985, er Komin Yamada blitt viden kjent for å designe kniver utenom det vanlige. Ved å kombinere japansk filosofi med innovativ og funksjonell design har han formgitt noen av verdens mest populære kokkekniver – en kunst som krever både fornuft og følelse.
Ifølge Yamada selv er enkelhet et av de viktigste nøkkelordene i Global-knivens designfilosofi. Det sentrale i god knivdesign, sier han, er å strebe etter funksjonalitet og klarhet. En god kniv er noe som føles og oppleves naturlig, uten at den røper noe om den virkelige kompleksiteten bak skarphet, balanse eller design. Den skal sette funksjonen i fremste rekke, heller enn å gjenspeile god smak.

I Global-kniven er det lagt ned mye arbeid i å knytte design og funksjonalitet tett sammen. Dette er noe som blant annet uttrykkes i de karakteristiske prikkene som pryder knivskaftet. For kniven oppfyller designet to funksjoner; prikkene varmer opp metallet i skjeftet, og samtidig bidrar de til at kniven ikke glipper i hånden. Dette er små og komplekse detaljer, men tilsammen danner de et funksjonelt design - noe som Yamada mener resulterte i at Global-kniven, før den ble kjent, kunne skille seg fra konkurrentene.
– Flere andre selskaper vurderte også å produsere en helt rustfritt kniv, eller holdt allerede på å utvikle en. For å skille oss fra dem, måtte vi finne på noe nytt og annerledes. Resultatet ble designet med prikkene, sier han.
I tillegg til prikkene har utformingen av kniven, balansen mellom skaftet og bladet, også spilt en viktig rolle for funksjonaliteten til Global-kniven. Inspirasjonen, forklarer Yamada, kommer fra den japanske gullfisken.
– Denne kniven er tydelig formet som en fisk. Den ene delen er hodet og den andre er halen, sier han og sikter til knivens skaft og blad.

Hvorfor det akkurat er en fisk som har vært inspirasjonskilde for Global-kniven, mener Yamada, har å gjøre med måten den beveger seg på. Med sin glatte kropp og brede hale beveger fisken seg grasiøst gjennom vannet - en myk, smidig bevegelse som balanserer de fysiske uregelmessighetene i formen.
Kunsten å gjøre nettopp det – balansere asymmetriske uregelmessigheter – er en filosofi som stammer fra gammel Zen-estetikk og noe han beskriver som avgjørende for å kunne produsere unike kniver. I Global-kniven uttrykkes dette i balansen mellom knivbladet og skaftet, der man med stor nøyaktighet og presisjon streber etter å oppnå full likevekt. Ifølge Yamada er det dette som gjør Global-knivens design så særegen – at kniven er vektet for å ligge perfekt i hånden.