Lær å lager tyrkisk mat hjemme! Disse kjøttbollene av medisterdeig er populære over hele Tyrkia og kan spises som snack, forrett eller som en del av en større buffet.
Içli kofte er Tyrkias svar på kjøttboller. Det er boller laget av en medisterdeig fyllt med kjøtt, løk og krydder. Her bruker du kjøttdeig og blander med bulgur og semolina som er vanlige ingredienser i tyrkisk mat. Bollene frityrstekes før servering, som gjør de ekstra sprø og velsmakende. Prøv ut oppskriften til hobbykokk Aynurs og smak selv!
AYNUR SÖZEN
Aynur ble født i det sørøstlige Tyrkia, men har bodd i Istanbul i mange år. Hun er utdannet maskiningeniør og har jobbet i bilindustrien. I 2020 flyttet hun til Torslanda på grunn av ektemannens jobb, og nå studerer hun svensk.
Hvorfor Içli köfte?
– Jeg ba en familievenn om tips om hva jeg skulle lage. Han er en kjent kokk i Tyrkia, og han foreslo denne retten. Jeg liker den veldig godt og lærte å lage den av moren min. Den kommer fra hjemtraktene mine.
AYNURS FAVORITTOPPSKRIFT
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
Deig
4,5 dl bulgurhvete
2,5 dl semolina (knust durumhvete)
7 dl varmt vann
1 ss olivenolje
1 ss tomatpuré
6 ss hvetemel
1 egg
1 ss chilipulver
2 ts røkt paprikapulver
1 ts salt
Fyll
500 g kjøttdeig
4 gule løk
2 ts salt
1 ts røkt paprikapulver
0,5 ts sort pepper
10 persillestilker
1 valnøtt, grovhakket
200 g smør
Annet
Frityrolje
1 sitron, i båter
1 bunt persille
Salatblader
SLIK GÅR DU FREM
Hell bulgur og semolina i en gryte. Hell over det varme vannet, sett på et lokk og la stå i ca 30 minutter.
Hakk løk og persille og sett til side.
Brun kjøttdeigen i en stekepanne med smør. Hell i et halvt glass vann og stek til vannet har kokt bort. Tilsett løken og fortsett å steke. Når løken har fått farge, tilsett salt og resten av krydderet. Tilsett hakket valnøtt og ta pannen av varmen. Avslutt med persille og rør en siste gang. Legg fyllet i en bolle og la det avkjøles.
Fortsett med bulgurdeigen. Tilsett olivenolje, tomatpuré, mel, egg og krydder. Kna deigen i ca. 15 minutter, til den har fått en seig konsistens. Samle deigen og legg et fuktig håndkle over. La den hvile i 30 minutter.
Del opp deigen i spiseskje-størrelse knytter og form dem til egg. Bruk tommelen eller pekefingeren til å trykke ut en grop i deigknyttet. Fyll gropen med kjøttdeigblandingen og dekk til igjen. Pass på at fyllet er helt dekket med deig. Trekk forsiktig ut endene av knyttene, slik at de blir spisse.
Frityrstek alle knyttene til de får en gyldenbrun farge. Avkjøl. Server på en tallerken sammen med salatbladene, sitronbåtene og hakket persille.
Global GOES GLOBAL
Global-kniven løfter matlagingen. Nå vil vi løfte «matmakerne». I vår nye oppskriftsserie "Global goes global" hyller vi hobbykokker fra forskjellige deler av verden ved å la dem lage sine favorittoppskrifter. Vil du prøve nye smaker og teknikker, og utfordre deg selv på kjøkkenet? Bli med oss på vår gastronomiske reise jorden rundt!
|