Lær å lage lam på Islandsk vis! Her deler hobbykokken Tobias Petursson oppskriften på familiens favorittrett.
Islandsk mat er mer enn bare tørket fisk og hai. Lammekjøttet er kjent for å være av ypperste kvalitet, mye takket være at islandske sauer beveger seg fritt i naturen. I Tobias Peturssons familie er lammestek en fast favoritt på søndager. Tilbehøret har variert noe opp igjennom årene, men familiens oppskrift på lammestek har alltid vært den samme.
Tobias Petursson
Tobias er utdannet eiendomsmegler. Han er født og oppvokst i Göteborg, men faren og hele farsiden av familien kommer fra Island.
Hvorfor velge islandsk lammestek?
– Islandsk lammestek er en av mine favorittretter. På Island er det vanlig å servere lammestek ved finere middager. Retten minner meg mye om bestemor. Det er hennes oppskrift fra begynnelsen av, som nå har blitt videreført til pappa og til meg.
TOBIAS' FAVORITTOPPSKRIFT
INGREDIENSER
(8 porsjoner)
Lammestek
2 kg islandsk lammestek med bein
1,5 ts salt
1 ts pepper
3 hvitløksfedd
1/2 bunt fersk rosmarin
1/2 bunt fersk timian
1/2 sitron, saften
1/2 ss olje
Smør til steking
Karamellisert potet
1 kg poteter
200 g sukker
50 g smør
Havsalt
Fløtesaus
25 g smør
1/2 buljongterning
2,5 dl fløte
1/2 boks (70 g) Cantadou 4 pepper
SLIK GJØR DU
Lammestek
Forvarm ovnen til 120 grader.
Hakk rosmarin og timian. Press saften av sitronen. Bland sammen i en bolle med olje. Press ett hvitløksfedd. Tilsett salt, pepper – og rør godt.
Skjær resten av hvitløken i skiver. Lag snitt i kjøttet og stikk hvitløken inn.
Gni inn lammesteken med marinaden. Brun deretter kjøttet i en stekepanne med smør. Sørg for at alle sidene får en fin farge.
Sett steken i ovnen, til kjøttet har en kjernetemperatur på 58 grader. Ta ut steken og pakk den inn i folie. La kjøttet hvile i minst 5 minutter før du skjærer det opp og serverer det.
Karamelliserte poteter
Kok potetene, skrell og la dem avkjøle seg over natten.
Varm opp en stor stekepanne til middels temperatur. Smelt sukkeret forsiktig til du har en fin lysbrun karamell. Tilsett smør. La smøret smelte og bli brunt mens du rører i pannen.
Legg potetene i pannen. Tilsett litt havsalt. Vend potetene til karamellen er oppløst og ligger som et fint lag rundt potetene. Hvis karamellen er tynn, fortsett å karamellisere potetene til enda mer vann fordamper.
Fløtesaus
Smelt smøret i en kjele. Smuldre opp buljongterningen og hell i fløten. Tilsett osten og la den smelte.
Server steken sammen med poteter, fløtesaus og gjerne noen ferske eller kokte grønnsaker ved siden av.
Global GOES GLOBAL
Global-kniven løfter matlagingen. Nå vil vi løfte «matmakerne». I vår nye oppskriftsserie "Global goes global" hyller vi hobbykokker fra forskjellige deler av verden ved å la dem lage sine favorittoppskrifter. Vil du prøve nye smaker og teknikker, og utfordre deg selv på kjøkkenet? Bli med oss på vår gastronomiske reise jorden rundt!
|