Fennikel og laks er to smakskamerater som passer perfekt sammen. Her finner du kombinasjonen i en frisk og lettlaget middagsoppskrift!
Fennikel, med sin sprøhet og milde lakrissmak, er den perfekte følgesvenn til laks i alle former. Nedenfor presenterer Matilda Ewaldh fra det svenske kokkelandslaget en saltet, marinert laksefilet som serveres sammen med fennikelsalat og soyamulsjon.
Must å prøve!
INGREDIENSER
(ca 10 portioner)
Sojamulsjon
3 stk egg
2 ss japansk soyasaus
1 ss dijonsennep
1–2 ss champagneeddik
4–5 dl rapsolje
2 ss sesamolje
Salt
Laks – saltlake
1 kg laksefilet
2 liter vann
200 g salt
Laks – marinade
1 stk rød chili
50 g ingefær
0,5 dl sesamfrø (svarte og hvite)
4 dl japansk soyasaus
2 dl olivenolje
1 ss chiliflak
1 ss sukker
2 ss flytende honning
Salt
Pepper
Fennikelsalat
2 stk fennikel
1 stk blomkål
1 stk brokkoli
1 dl champagneeddik
2 dl sukker
2 dl vann
1 ss anisfrø
Olivenolje
Flaksalt
SLIK GJØR DU
Sojamulsjon
Bland sammen egg, salt, soyasaus, eddik og dijonsennep. Tilsett rapsolje, litt om gangen, til emulsjonen begynner å tykne. Tilsett sesamolje. Smak til med mer eddik og salt.
Laks
Finhakk chili og skrell ingefær. Riv deretter ingefæren i en bolle. Tilsett resten av ingrediensene til marinaden og rør rundt.
Løs opp salt i vann. Legg laksefileten i vannet i ca 20 minutter. Ta opp og tørk av. Skjær opp i 10 porsjonsstykker. Brun laksebitene i en varm stekepanne på alle sider. Legg deretter laksefileten i marinaden.
Fennikelsalat
Kok opp eddik, sukker, vann og anis. Skjær fennikelen i tynne skiver. Hell over den kokende laken og la det avkjøles.
Skjær brokkoli og blomkål i tynne skiver og legg i isvann. Hell av vannet. Bland grønnsakene med olivenolje og salt. Topp med urter og blomster.