Inviter på middag med Balkan-tema! Her er en nydelig rett som vil gå rett hjem hos både store og små middagsgjester.
Paprikaretter er populære på Balkanhalvøya – ikke minst i Nord-Makedonia. Det lille landet ligger langt sør og har et relativt varmt klima, noe som skaper gode forhold for dyrking av grønnsaker. Hjemmekokken Villiam Kotevski mener at de røde paprikaene gjør seg best fylt. Prøv deg på familieoppskriften hans!
VILLIAM KOTEVSKI
Villiam er født og oppvokst i Göteborg og studerer for tiden salg og markedsføring ved IHM Business School. Villiams familie på begge sider kommer fra Nord-Makedonia, hvor han også pleide å tilbringe somrene som barn.
Hvorfor Polneti piperki?
– Det er en rett jeg har spist veldig ofte. Den er kjempegod, og du kan lage den hele året. Det som gjør at den minner meg om Makedonia er de store, røde paprikaene som brukes i mange forskjellige retter der.
VILLIAMS FAVORITTOPPSKRIFT
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
ca. 10 røde paprika
3-4 tomater
ca. 1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
2 gule løk
1 solo hvitløk (kinesisk hvitløk)
Salt
Sort pepper
2 ss vegeta (krydderblanding)
ca. 2 dl grøtris
1 ss paprikapulver
2 ss tomatpuré
Matolje til steking
SLIK GÅR DU FREM
Klipp rundt stilken av paprika for å lage en rund åpning. Fjern kjernen. Gjør det samme med alle paprikaene. Lag 10 tomatbåter som du kan bruke som lokk til paprikaene.
Hell litt matolje i en stekepanne. Finhakk løk og hvitløk og stek. Tilsett kjøttdeig eller karbonadedeig. Tilsett salt, pepper, vegeta og paprikapulver. Når kjøttdeigen er ferdigstekt, må du tilsette ukokt ris og tomatpuré. Rør godt, og la fyllingen avkjøles.
Sett ovnen på 200 grader. Fyll paprikaene med kjøttdeigen og lukk dem med tomatbåtene. Legg paprikaene tett inntil hverandre i en ildfast form. Hell i vann, slik at det dekker en tredjedel av paprikaene. Bak i ovnen i ca. 1 time. Snu paprikaene når overflaten begynner bli stekt, slik at de får farge overalt.
Server med fetaost og ferskt hvitt brød.
Global GOES GLOBAL
Global-kniven løfter matlagingen. Nå vil vi løfte «matmakerne». I vår nye oppskriftsserie "Global goes global" hyller vi hobbykokker fra forskjellige deler av verden ved å la dem lage sine favorittoppskrifter. Vil du prøve nye smaker og teknikker, og utfordre deg selv på kjøkkenet? Bli med oss på vår gastronomiske reise jorden rundt!
|