Lag autentisk indisk mat hjemme! Denne vegetariske karriretten kombinerer friterte kikerter og chiliolje.
Punjabi Kadhi Pakora er en vegetarrett som er veldig populær i Nord-India, hvor den tilberedes både i hjemmet og på restauranter. Her er hobbykokk Sumita sin variant av retten. Oppskriften kan virke komplisert, men om du måler opp og forbereder ingrediensene på forhånd, vil resten av matlagingen gå som en lek.

Sumita Sukumaran
Sumita vokste opp i India, nærmere bestemt i Jabalpur i Nord-India. Siden 2018 har hun bodd i Torslanda, hvor hun jobber i Volvo Cars med homologering (typegodkjenning) av biler for det asiatiske markedet.
Hvorfor Punjabi Kadhi Pakora?
– Jeg elsker denne retten fordi jeg forbinder den med moren min. Hun pleide å lage mer mat når hun hadde ekstra tid – og ville servere meg og søsknene mine noe spennende.
SUMITAS FAVORITTOPPSKRIFT
INGREDIENSER
(4 porsjoner)
Kadhi (yoghurtgryte)
1 dl kikertmel
3,5 dl naturlig yoghurt, romtemperert
1 ts kashmiri (indisk chilipulver)
1 ts gurkemeie
1 ts korianderpulver
ca 1,5 liter vann
2 ss olje, helst sennepsolje
2 ts bukkehornkløver
2 ts karve
1 ts hing (indisk krydder)
1 liten gul løk, finhakket
1 grønn chili, finhakket
1 ss ingefær, hakket
1 ss hvitløk, hakket
1,5 ts salt
2 ss fersk koriander, hakket
Pakora (fritters)
2,5 dl kikertmel
1 liten gul løk, grovhakket
1 grønn chili, finhakket
0,5 dl fersk koriander, hakket
0,5 ts gurkemeie, finmalt
1 klype korianderfrø
1 klype ajovanfrø
1 klype kashmiri (indisk chilipulver)
0,5 ts amchur (mangopulver)
0,5 ts salt
2 ss yoghurt naturell, romtemperert
ca. 0,5 dl vann
2 klyper bakepulver
Frityrolje
Tadka (chiliolje)
1,5 ss olje, helst sennepsolje
1 krm spisskummenfrø
2-3 tørkede chilier
0,5 ts kashmiri (indisk chilipulver)
Til servering
Kokt ris
Fersk koriander

SLIK GÅR DU FREM
Kadhi (yoghurtgryte)
Bland kikertmel og yoghurt i en stor bolle. Tilsett chilipulver, gurkemeie og korianderpulver og rør grundig til alle klumpene er borte. Hell i vann og rør til en jevn røre.
Varm olje i en traktørpanne over middels varme. Tilsett bukkehornkløver og spisskummen. Når det begynner å frese i pannen, må du tilsette hing. Fortsett med løk og grønn chili og stek i ca. 2 minutter. Tilsett ingefær og hvitløk og stek i ytterligere 1 minutt.
Når ingefær og hvitløk har fått farge, må du helle yoghurtblandingen i pannen. Rør til gryten begynner å koke. Senk varmen og la det deretter småkoke i ca. 30 minutter. Rør om av og til.
Tilsett eventuelt litt vann mot slutten av koketiden. Avslutt med salt og fersk koriander.
Pakora (fritters)
Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Hell i yoghurt og vann og rør til en jevn røre. Den skal verken være tykk eller lettflytende. Tilsett løk, chili og koriander og kna deigen i noen minutter for hånd.
Varm olje i en varmebestandig gryte. Den ideelle temperaturen for frityrsteking er ca. 160-180 grader. Når oljen er oppvarmet, må du kna deigen i noen minutter til. Form deretter små knytter av røren som du slipper ned i oljen. Frityrstek i 2-3 minutter, til de er gyldenbrune. Fjern knyttene fra pannen og la dem renne av seg på kjøkkenpapir.
Tadka (chiliolje)
Varm oljen i en liten stekepanne over middels varme. Tilsett spisskummen og tørket chili. Når det begynner å frese i stekepannen, tilsett chilipulveret og ta pannen av varmen.
Servering
Server yoghurtgryten i dype skåler med ris til. Topp gryten med fritters og chiliolje. Avslutt med noen kvister koriander.
Global GOES GLOBALGlobal-kniven løfter matlagingen. Nå vil vi løfte «matmakerne». I vår nye oppskriftsserie "Global goes global" hyller vi hobbykokker fra forskjellige deler av verden ved å la dem lage sine favorittoppskrifter. Vil du prøve nye smaker og teknikker, og utfordre deg selv på kjøkkenet? Bli med oss på vår gastronomiske reise jorden rundt! |