Lammekjøtt grillet på spyd slår sjelden feil. Her deler den svenske proffkokken Sebastian Gibrand sin tolkning av shawarma fra Midtøsten.
Nesten alt kan grille. Det er ofte bare ens egen kreativitet som setter grensene. Våg å prøve nye retter, smaker, krydder og tilbehør! Ja, hvorfor ikke prøve Gibrands grilloppskrift med inspirasjon fra Midtøsten? Nyt lammekjøtt grillet på spyd i libabrød med ferske grønnsaker, yoghurtsaus og Zhoug - en sterk, grønn korianderdressing.
Ingredienser
Shawarma med lammekjøttspyd
(4 porsjoner)
800 g lammekjøttdeig
1 gul løk
3 fedd hvitløk
2 ss spisskummen
2 ss malte korianderfrø
1 ss sumak
1 1/2 ss chiliflak
1 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
1 ts ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
Salt
Yoghurtsaus
2 dl tyrkisk yoghurt
1 fedd hvitløk
1/2 ts salt
2 ss olivenolje
Zhoug – grønn korianderdressing
1–3 stk. jalapeños, skiver
2 fedd hvitløk
1 bunt koriander
11/2 ts malt kardemomme
1 ts spisskummen
1/2 ts salt
0,8 dl olivenolje
2 ss sitronsaft
Til servering
4 stk. libabrød
1 romano-salat, strimlet
1 rødløk, strimlet
1/2 agurk
Valgfrie urter (f.eks. koriander, bronsefennikel, estragon)
Slik gjør du
Lammekjøttspyd
Bløtlegg spydene (hvis du bruker trepinner).
Hakk løk og hvitløk. Bland sammen i en bolle sammen med resten av ingrediensene. Tre kjøttpølsene på spydene. Legg på grillen.
Yoghurtsaus
Hakk hvitløk. Legg i en skål og visp sammen med resten av ingrediensene. Smak til med mer salt om ønskelig.
Zhoug - grønn korianderdressing
Legg alle ingrediensene, unntatt olivenolje, i en mikser. Kjør til det ser finthakket ut og deretter tilsett olivenoljen. Ønsker du en løsere konsistens, tilsetter du mer olje. Smak til med salt.
Servering
Strimle romano-salat, rødløk og agurk. Ta lammekjøttpølsene av spydene. Legg på libabrød sammen med yoghurtsaus og korianderdressing. Om ønskerlig - topp med valgfrie urter og ekstra jalapeños.
Rull sammen, del i to og server.