Oksefilet og rødvinsaus er en klassisk kombinasjon. I denne oppskriften har Matilda Ewaldh også valgt å bruke urtepanko, for å tilføre retten noe sprøtt og friskt.
Lær å lage oksefilet som proffene! Her deler Matilda Ewaldh fra det svenske kokkelandslaget en luksuriøs og lettlaget oppskrift. Bruk ferdig kraft til sausen hvis du vil spare tid, eller lag din egen fra bunnen av hvis du vil få stilpoeng fra middagsgjestene.
INGREDIENSER
(ca. 10 porsjoner)
Urtepanko
4 dl panko
150 g smør, brunet
1 sitron
50 g timian
2 hvitløksfedd, knust
1 laurbærblad
Salt og pepper
Oksefilet
1,5 kg oksefilet
1 dl rapsolje
200 g smør, romtemperert
Salt og pepper
4 timiankvister
4 fedd hvitløk
Rødvinssaus
8 dl oksekraft/kalvekraft, fortynnet
5 sjalottløk
2 timiankvister
3 laurbærblad
2 fedd hvitløk
1 gulrot
1 ss svarte pepperkorn
1 dl rødvinseddik
8 dl rødvin
Rapsolje
Salt
SLIK GÅR DU FREM
Urtepanko
Sett ovnen på 160 grader. Stek pankoen i ildfast form, i ca. 10-15 minutter.
Legg den over i en kasserolle og tilsett litt brunt smør, laurbærblad, timian, hvitløk, salt og pepper. Sett platen på middels varme og rør rundt. Tilsett mer brunt smør og avslutt med sitronskall. Sett til side.
Oksefilet
Varm opp en stekepanne. Gni inn oksefileten med olje, salt og pepper. Stek deretter oksefileten til den har fått en ordentlig fin stekt overflate. Legg hvitløk, timian og smør i stekepannen og øs smør over kjøttet. Stek til ønsket innvendig temperatur.
Rødvinssaus
Fres løk, laurbærblad, pepper, timian, hvitløk og gulrot i en kasserolle. Ha deretter i rødvin og eddik og la det reduseres til halvparten. Hell i kraften og reduser litt mer. Sil av og smak til med salt og rødvinseddik.