Vil du lære å lage din egen sushi? Begynn på riktig sted – nemlig med risen. Her er oppskriften på den perfekte sushirisen.
Visste du at ordet sushi er en sammensetning av de japanske ordene for eddik (su) og ris (shi)? Altså eddik-ris. Sushi-su er navnet på blandingen av eddik som risen er smaksatt med. Her nedenfor finner du en knallgod grunnoppskrift på sushi-su. Lag gjerne litt ekstra, og oppbevare blandingen i kjøleskapet i 2–3 uker.
Lykke til!
Ingredienser
Sushiris (4 personer)
3 dl rundkornet ris
ca. 3 dl vann (2,5 dl i riskokeren)
6–8 ss sushi-su
Sushi-su
3 dl riseddik, helst lagret
1,5 dl sukker
4 ts salt
1,5 ts sitronsaft
1 liten bit kombu (valgfritt)

SLIK GJØR DU

Sushi-su: Legg alle ingrediensene i en kjele. Varm opp forsiktig til sukkeret har løst seg opp. La det avkjøles og sil.

Skyll risen: Skyll risen forsiktig i kaldt vann. Bland risen forsiktig med hendene i vannet. Bytt vann og gjenta til vannet er klart, ca. 5 ganger. Hell på nytt vann og la risen stå i vannet i 20 minutter. Hell av vannet.

Kok i kjele: Legg risen i en kjele. Tilsett 3 dl vann og kok opp med lokk på høy varme. Når det har kokt opp, senk umiddelbart varmen til det laveste. La risen så småkoke i kjelen med lokk i ca. 20 minutter. Trekk deretter kjelen av varmen. La den stå i 10–15 minutter.

Sushiris: Legg risen i en hangiri (trebolle for ris) eller i en plastbolle. La det dampe av noen minutter. Bland i 0,5 dl sushi-su med en rispade eller en slikkepott, litt om gangen. Riskornene skal skilles fra hverandre når du blander med sushi-su, og så klumpe seg sammen igjen. Dekk til med en fuktig kjøkkenhåndkle for å unngå at risen tørker ut.