Sushiskole – Sushiris

Vil du lære å lage din egen sushi? Begynn på riktig sted – nemlig med risen. Her er oppskriften på den perfekte sushirisen.
Visste du at ordet sushi er en sammensetning av de japanske ordene for eddik (su) og ris (shi)? Altså eddik-ris. Sushi-su er navnet på blandingen av eddik som risen er smaksatt med. Her nedenfor finner du en knallgod grunnoppskrift på sushi-su. Lag gjerne litt ekstra, og oppbevare blandingen i kjøleskapet i 2–3 uker.
Lykke til!
Ingredienser
Sushiris (4 personer)
3 dl rundkornet ris
ca. 3 dl vann (2,5 dl i riskokeren)
6–8 ss sushi-su
Sushi-su
3 dl riseddik, helst lagret
1,5 dl sukker
4 ts salt
1,5 ts sitronsaft
1 liten bit kombu (valgfritt)

SLIK GJØR DU

Sushi-su: Legg alle ingrediensene i en kjele. Varm opp forsiktig til sukkeret har løst seg opp. La det avkjøles og sil.

Skyll risen: Skyll risen forsiktig i kaldt vann. Bland risen forsiktig med hendene i vannet. Bytt vann og gjenta til vannet er klart, ca. 5 ganger. Hell på nytt vann og la risen stå i vannet i 20 minutter. Hell av vannet.

Kok i kjele: Legg risen i en kjele. Tilsett 3 dl vann og kok opp med lokk på høy varme. Når det har kokt opp, senk umiddelbart varmen til det laveste. La risen så småkoke i kjelen med lokk i ca. 20 minutter. Trekk deretter kjelen av varmen. La den stå i 10–15 minutter.

Sushiris: Legg risen i en hangiri (trebolle for ris) eller i en plastbolle. La det dampe av noen minutter. Bland i 0,5 dl sushi-su med en rispade eller en slikkepott, litt om gangen. Riskornene skal skilles fra hverandre når du blander med sushi-su, og så klumpe seg sammen igjen. Dekk til med en fuktig kjøkkenhåndkle for å unngå at risen tørker ut.
LES OGSÅ

Sushiskole – Nigiri
Lykkes med din nigiri! Vi viser deg hvordan en lager en klassisk sushibit med ris og reker, men kan du selvfølgelig velge topping etter smak og anledning.
Les mer
Nudler med wokede grønnsaker & sopp
Få liv i grønnsakene og ta vare på de halvfulle boksene i kjøleskapet! Her er en supergod nudelrett laget med restene fra kjøleskapet.
Les mer
Østers med jordbærponzu & grønne jordbær
Ikke den største fan av østers? Vi lover - profesjonell kokk Louise Johansson vil få deg til å ombestemme deg. Prøv hennes jordbærduftende oppskrift!
Les mer- All inspirasjon
- Produkt tips
- Oppskrifter
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Vedlikeholdsråd
- Knivguide
- Slipeskole