Posjert kveite med Sandefjordsmør

Publisert av: Hanna Høiness, 04.12.2025

Hvordan lage perfekt posjert kveite? Global ambassadør Øyvind Bøe Dalelv deler sine beste triks – og byr på en oppskrift der den smakfulle kveiten serveres med klassisk Sandefjordsmør.

Er du lei av fet julemat? Da er kveite på den tradisjonelle måten et av de beste innslagene du kan servere på julebordet.

Ingredienser

Posjert kveite (4 porsjoner)

  • Kveitefilet (uten skinn og bein)
    4 x 160–180 g
  • Salt
    1 ts
  • Sitron
    1 stk
  • Hel pepper
  • Laurbærblad
  • Smør eller olje til formen

Sandefjordsmør

  • Usaltet smør
    200 g
  • Fløte
    2 ss
  • Sitronsaft
    1 ss
  • Finhakket persille
    2 ss
  • Salt
  • Hvit pepper
  • Revet sitronskall (valgfritt, anbefalt)

Tilbehør

  • Kokte nypoteter
  • Smørdampet gulrot og asparges
  • Litt ekstra persille
  • Sitronskive

Slik gjør du

Posjert kveite

  • Kok opp vann i god kasserolle, sammen med hel pepper, laurbærblad, salt og sitroner i skiver.

  • Legg i fisken.

  • La den trekke i 8-10 minutter, til en kjernetemperatur på ca 42–45°C. Fisken skal flake og være glassklar i midten.

Sandefjordsmør

  • Kok opp fløte.

  • Legg til smør i terninger, og la det smelte.

  • Pisket til det blir skum. Gjerne med en stavmikser. (Ta bort hvitt skum.)

  • Tilsett litt sitronsaft, smak til med salt, pepper og ev. sitronskall.

  • Vend inn persillen rett før servering.

  • Viktig: Sausen skal ikke koke etter at smøret er tilsatt – da kan den skille seg.

Relaterte produkter