Pinnekjøtt med kålrotstappe og løksjy

Publisert av: Hanna Høiness, 04.12.2025

Øyvind Bøe Dalelv byr på sine beste tips for å imponere med smakfullt tilbehør til pinnekjøttet i julemiddagen.

Hvordan du best serverer pinnekjøttet? Med kålrotstappe, poteter og løksjy. Her viser Øyvind hvordan du best lykkes med den klassiske retten hjemme i ditt eget kjøkken.

Ingredienser

Pinnekjøtt

  • Tørket pinnekjøtt
    400 g per person
  • Vann

Kålrotstappe

  • Kålrot
    2 stk
  • Gulrot
    3-4 stk
  • Mandelpotet
    2 stk
  • Smør
    150 g
  • Pinnekjøttkraft
    2 dl
  • Salt
  • Pepper

Pinnekjøttsaus

  • Kepaløk
    1 stk
  • Smør
    50 g
  • Hvetemel
    1 ss
  • Eplecidereddik
    2 ss
  • Pinnekjøttkraft
    3 dl
  • Gressløk
    1 bunt

Slik gjør du

Damping av pinnekjøtt

  • Forarbeid: Vann ut pinnekjøttet i kaldt vann, i 24–36 timer (bytt vann et par ganger). Veldig salt kjøtt kan trenge opptil 48 timer.

  • Tips: Ikke la kjelen koke tørr – etterfyll med litt varmt vann ved behov.

Damping (tradisjonell metode)

  • 1. Legg bjørkepinner i bunnen av en stor kjele (evt. rist eller ildfast tallerken).

  • 2. Fyll på vann slik at det står til opp under pinnene – ikke opp til kjøttet.

  • 3. Legg pinnekjøttet oppå tallerkenen.

  • 4. Kok opp, deretter la det småkoke/dampe på svak varme i 2,5–3 timer med lokk.

Damping med poteter i samme kjele (valgfritt)

  • Legg potetene i en dampkurv over kjøttet de siste 40–50 minuttene, eller plasser dem nederst under pinnene hvis du bruker rist.

  • Tegn på at pinnekjøttet er ferdig: Kjøttet løsner lett fra beinet. Det er da saftig, men mørt.

Kålrotstappe

  • Skrell kålrot, gulrot og mandelpotet, og skjær dem i terninger. Kok alt mørt i en stor kasserolle, og hell av vannet.

  • Mos grønnsakene sammen med smør og pinnekjøttkraft. Bruk gjerne en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Pinnekjøttsaus

  • Stek løken blank i smør, og tilsett litt eddik.

  • Hell på pinnekjøttkraft og rør inn hvetemelet. La sausen småkoke i ca. 15–20 minutter. Visp underveis.

  • Smak til med salt og pepper, og rør inn finhakket gressløk på slutten.

Relaterte produkter