Rustikk lammegryte

Publisert av: Hanna Høiness, 15.09.2025

En smakfull lammegryte med pancetta, sopp og rødvin. Her får gryten småkoke lenge til kjøttet blir så mørt at det nesten faller fra hverandre – perfekt å servere på en kjølig høstkveld!

Ingredienser

Lammegryte (6–8 porsjoner)

  • Lammestek
    900 g
  • Hvetemel
    0,5 dl
  • Pancetta, i terninger
    160 g
  • Gul løk
    1 stk
  • Hvitløksfedd
    3 stk
  • Rødvin
    5 dl
  • Skogschampignon (eller annen sopp)
    500 g
  • Kalvefond, utblandet
    1 liter
  • Tomatpuré
    1 ss
  • Laurbærblad
    2 stk
  • Timian, tørke
    1 ss
  • Poteter
    500 g
  • Gulrøtter
    4 st

Til servering

  • Ferskt brød

Slik gjør du

  • Skjær lammet i biter. Legg i en bolle og krydre med salt og pepper. Dryss over hvetemel og vend rundt.

  • Varm opp en stekepanne. Stek pancetta til den blir gyllenbrun og fettet slipper. Ta opp pancettaen og legg til side. La fettet være igjen i pannen.

  • Brun lammet i pancettafettet til det får fin farge på alle sider. Ha kjøttet og fettrestene i en gryte. Tilsett den stekte pancettaen.

  • Finhakk løken og ha i gryten. Stek i 2–3 minutter på middels varme til den mykner. Tilsett hvitløk og stek i 1 minutt til.

  • Hell i rødvin og rør om. Tilsett soppen og la det småkoke i ca. 10 minutter.

  • Forbered kalvefond og tilsett i gryten. Tilsett tomatpuré, laurbærblad og timian.

  • Skjær poteter og gulrøtter i middels store biter. Ha i gryten og sørg for at alt er dekket av væske.

  • Legg på lokk. La gryten småkoke på lav varme til kjøttet er så mørt at det faller fra hverandre, ca. 1,5–2 timer. Rør av og til. Spe med mer væske om nødvendig.

  • Når kjøttet er mørt, ta gryten av varmen og smak til med salt og pepper. Finhakk persille og ha i. Server med ferskt brød!

Relaterte produkter