Kantareller og sjampinjonger – sopp er en selvsagt ingrediens på høstmenyen. Vi presenterer her fem gode matsopper med tilhørende oppskrifter og tips til utstyr.
Høsten er soppsesong! Endelig får vi sjansen til å nyte alle godsakene som har dukket opp i skogen og hos grønnsakshandlerne. Sopp er en fantastisk råvare som passer inn i et mangfold av retter og til ulike anledninger. Prøv sopp i alt fra smakfulle supper og sauser til enkle sideretter.
Skulle du være usikker på noen sopp du finner i skogen, ta kontakt med: Soppkontrollen
Nedenfor går vi gjennom fem flotte matsopper å teste i høst.
1. Kantarell
Den gule kantarellen er vår mest populære matsopp. Soppen vokser stort sett over hele landet, og sesongen er lang. I de gode årene dukker de første kantarellene opp i juni og kan plukkes frem til senhøsten. Traktkantarellen er populær blant soppsankere, men den kan være vanskeligere å få øye på med sin brune hatt. Uansett type, smaker kantarellen aller best smørstekt på en toast!
OPPSKRIFT!
TOAST MED KANTARELLER & LØYROM
2. Sjampinjong
Sjampinjongen er enda en sopp som vokser vilt i Norge. Men den er lett å forveksle med andre, giftige arter i skogen. Hvis du er det minste usikker, er det bedre å kjøpe soppen i grønnsaksdisken, hvor den finnes i store mengder. Sjampinjongen er nemlig Norges mest dyrkede matsopp. Med sine milde smak, er den lett å like, og løfter både salater og supper.
OPPSKRIFT!
NUDLER MED WOKEDE GRØNNSAKER & SJAMPINJONGER
3. PortObello
Portobellosoppen er en fullvoksen aromasopp, der smaken er fyldig og nøtteaktig. Når soppen får modne over tid, får den sin karakteristiske farge og form. Sammenlignet med en vanlig sjampinjong er portobelloen mer smakfull. Den fungerer utmerket som smaksforsterker i gryter og gratenger, og kan også brukes som erstatning for kjøtt. Perfekt til tacos, burgere, eller fylt med kremost og lagt på grillen!
OPPSKRIFT!
VEGETARISKE TACOS MED PORTOBELLOSOPP
4. Østerssopp
Østerssoppen har en mild smak, knasende konsistens og lekker form. Den dyrkes kommersielt i Norge, men er mulig å plukke vilt. Østerssoppen er fortsatt noe av en skjult skatt i mange norske kjøkken, til tross for at den er spesielt god kombinert med andre smaker. Server soppen som tilbehør til kjøtt, fugl eller fisk – eller la den være stjernen i pastasausen din!
OPPSKRIFT!
PASTA MED JORDSKOKK & ØSTERSSOPP
5. SHIITAKE
Shiitakesoppen kommer opprinnelig fra Øst-Asia, hvor den lenge har vært brukt i folkemedisinen. Her i Vesten har soppen blitt et populært alternativ til kjøtt på grunn av det høye næringsinnholdet og den kjøttlignende konsistensen i soppen. Shiitake er mer krydret enn mange andre matsopper, og er fyldig og aromatisk. Brukes flittig i asiatise retter, for eksempel i nudelretter og street food.
OPPSKRIFT!
OKONOMIYAKI MED SHIITAKESOPP
TIPS TIL UTSTYR!
Er kjøkkenet gjort klart til soppsesongen? Det er mer gøy å lage mat med gode redskaper. Hvis du ikke har et romslig skjærebrett, så start med den nyanskaffelsen. Sopp har nemlig en lei tendens til å spre seg utover benken. For å kunne rense soppen ordentlig, trenger du en kniv som egner seg til denne type detaljarbeid. Det kan være en rotkniv eller liten universalkniv. Skal du også skjære, skive eller hakke? Velg da en grønnsakshakker med større blad for bedre kontroll over snittene. Til slutt – ha krydderkvernene klare og bruk også en kokkepinsett under tilberedningen, da får du den perfekte stekte soppen på et blunk!